Groene middelen en biostimulanten, 21-06-22
Op dinsdagavond 21 juni hebben we met Cor Eldering ons verdiept in groene middelen en biostimulanten. Wat zijn groene middelen, wat doen ze en hoe gebruik je ze? De avond begon met een stuk theorie, waarna we in het veld het geleerde in praktijk verder bespraken in bieten en aardappels.
Een goede oogst begint bij een vitale bodem. Kies hierbij als eerste het juiste gewas en ras en monitor de plant vitaliteit. Pas daarna komt het reduceren van abiotische stress in de plant en als laatste middel chemische gewasbescherming. Uiteindelijk geeft deze manier van systeemdenken zijn weerslag op de oogst kwaliteit.
Er zijn meerdere kritische groeistadia tijdens de cyclus van de plant, waarvan de belangrijkste ontkieming en opkomst zijn. Elk groeistadium kent zijn eigen aanpak. Het advies van Cor luidt: ga terug naar de basis van de plant. In het geval van de aardappel is het eerste kritische groeistadium de opkomst, waarbij wortels en haakjes worden gevormd. Het tweede kritieke stadium is de vegetatieve groei, daarna komt generatieve groei en als laatste moment de afrijping. Mist de plant op een kritiek groeistadium water of voeding, dan heeft dat effect op de gehele cyclus van de plant, zonder dat het te corrigeren is.
Het gebruik van biostimulanten vraagt kennis om ze op de juiste manier effectief te kunnen inzetten. De timing is cruciaal, en heeft grote invloed op de effectiviteit van het middel. Het is veel minder een ‘altijd effectief’ maatregel dat dan chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn. Daarnaast is er nog minder kennis beschikbaar over de middelen en werkwijze.
Wat zijn biostimulanten eigenlijk?
Biostimulanten zijn preventieve middelen om het gewas te versterken en bestaan uit verschillende soorten substanties, bijvoorbeeld micro-organismen, enkelvoudige actieve stoffen (onder andere aminozuren) en ander stoffen zoals zeewierextracten. Biostimulanten werken op celniveau. Worden ze op het juiste moment en bij het juiste kritische groeistadium toegevoegd, dan helpt dit de plant te versterken en geeft het de mogelijkheid tot een grotere oogst.
Een Biostimulant stimuleert/verbeterd de (voedings) processen van een plant onafhankelijk van het nutriëntengehalte van het product, met als doel het stimuleren van: efficiëntie van nutriëntengebruik, tolerantie voor abiotische stress en gewaskwaliteit.
Biostimulanten zijn interessant en hebben potentie maar vragen veel kennis. Het is te verwachten dat het beschikbare chemische middelenpakket in de komende jaren sterk wordt gereduceerd. Je verdiepen in groene middelen kan daarom des te interessanter zijn. Sta je ervoor open en wil je hier mee aan de slag? Zoek dan een adviseur met ervaring in groene middelen.