Akkervogels zijn soorten die zich in zekere mate hebben aangepast aan de dynamiek van de landbouw. Zij hebben voldoende voedsel nodig in de vorm van zaden, insecten en muizen. Daarnaast zoeken ze dekking en slaapplaatsen. Sommige soorten broeden op akkers, zoals gele kwikstaart, veldleeuwerik en grauwe kiekendief. Andere zoals vinken en gorzen zijn tijdens de trek of overwintering afhankelijk van niet geoogste granen en onkruidzaden.
foto’s geelgors en gele kwikstaart: Hans HutHet doel van beheermonitoring is het bepalen van het effect van het beheer op de doelsoorten van Leefgebied Open Akker, en daar waar nodig het beheer bij te stellen. Het is daarom belangrijk dat er betrouwbare en bruikbare gegevens zijn om te beoordelen of het beheer de gewenste effecten heeft. De werkwijze die ANOG hanteert is gebaseerd op het rapport van Sovon/WGK (2016).
De werkwijze bij de vogeltellingen in het broedseizoen en in de winter is nader ontwikkeld met Sovon, en te vinden in de factsheets die met Sovon, in opdracht van BoerenNatuur zijn ontwikkeld.
Een nieuwe telling voor voor de komende 5 jaar (2024 – 2028) is gestart, voor zowel de winter- en zomervogels.
- Het tellen van broedvogels ten behoeve van beheermonitoring
- Het tellen van wintervogels ten behoeve van beheermonitoring van akkervogels
- Beheermonitoring van doelsoorten in leefgebied Open Akker
De beheermonitoring van akkervogels in het leefgebied Open Akker wordt door professionele tellers 3 maal per jaar uitgevoerd in het broedseizoen, en 3-6 maal in de winter. Resultaten van de tellingen worden met deelnemers gedeeld. Hiervoor maakt Geon kaartjes. De meest actuele volgt binnenkort.