Collectief
Per 1 januari 2016 is het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) ingevoerd. De kern hiervan is een leefgebiedenbenadering voor (dier)soorten op basis van een collectieve, gebiedsgerichte aanpak. Agrarische collectieven vragen subsidie aan voor agrarisch natuurbeheer. Boeren en andere grondeigenaren kunnen een contract voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer afsluiten via een collectief. In de provincie Groningen bestaan drie collectieven: West, Midden en Oost. ANOG is het collectief voor Oost-Groningen.
In het natuurbeheerplan staat de begrenzing en beschrijving van de gebieden waar beheerders subsidie kunnen krijgen voor het beheer en de ontwikkeling van natuur, agrarische natuur en landschapselementen.
Voor het werkgebied Oost-Groningen sluit ANOG één contract met de provincie. Vervolgens belegt ANOG dit in contracten met individuele agrariërs die mee willen doen. Naast het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) voert ANOG diverse projecten uit die gericht zijn op specifieke doelstellingen.
Missie
Als Collectief ANOG staan we voor een duurzaam beheer van gronden, voor een grote biodiversiteit in en boven de grond en goed onderhouden landschapselementen.
- We zijn proactief en gaan ambitieus te werk.
- We staan met beide benen in de samenleving, en we zijn trots op de inzet van onze leden.
- Partners, leden en de provincie kunnen ons aanspreken op de doeltreffendheid, de doelmatigheid en de transparantie van ons handelen.
Visie
Ontwikkeling van een meer duurzame landbouw in Oost-Groningen met als hoofddoelen de instandhouding en liefst verbetering van:
- De habitat voor de bedreigde vogel- en diersoorten en in het algemeen de natuur- en landschapswaarden.
- Het bedrijfsrendement van de landbouw/onze leden.
- De waterkwaliteit en kwantiteit.
- De bodemkwaliteit.
- De (ecologische) verbinding met het Nationaal Netwerk Natuur.
- De relatie landbouwers en burgers.
ANOG wordt in al haar activiteiten bijgestaan door BoerenNatuur, de koepelorganisatie van de 40 collectieven in Nederland.