ANLb 2023
De landbouw staat voor grote veranderingen op het gebied van het nieuwe GLB. Veel zaken zijn nog in ontwikkeling. ANOG heeft er daarom voor gekozen om het ANLb in 2023 in eerste instantie voor één jaar aan te bieden. De verwachting is dat voor zowel de deelnemers als voor ANOG in de loop van 2023 meer bekend wordt over de regelgeving en mogelijkheden in 2024 en daarna. Vanaf 2024 verwachten we weer meerjarige contracten af te kunnen sluiten.
ANOG voert sinds 2016 het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer ( ANLb) in Oost-Groningen uit. Agrariërs en andere grondeigenaren in Oost-Groningen die natuur willen stimuleren, sluiten met ANOG een contract af over de te nemen maatregelen. Deze maatregelen variëren van het inzaaien van kruidenrijke akkerranden tot het laten staan van stoppels na de graanoogst. Met een afgestemd ‘beheerpakket’ aan maatregelen ontstaat zo voor akkervogels meer voedsel-, broed- en overwinteringsgelegenheid. De agrariër ontvangt van ANOG een vergoeding voor het (tijdelijk) onttrekken van landbouwgrond aan de reguliere bedrijfsvoering. Deze vergoedingen worden beschikbaar gesteld door de Europese Unie.
De provincie Groningen streeft naar het behoud van een aantal akkervogelsoorten die van internationaal belang zijn. Zij bepaalt waar in de regio bescherming nodig is. De begrenzingen, zo genaamde clusters, op de Natuurbeheerplankaart vormen het toetsingskader voor het aanvragen van subsidie door ANOG. Naast begrenzing moet een aanvraag ook voldoen aan specifieke voorwaarden die voor het betreffende leefgebied in het Natuurbeheerplan zijn vastgesteld.
foto Hans Hut