Dinsdag 10 mei ’22 vond de eerste veldbijeenkomst van het jaar plaats voor de deelnemers van het project Meer kennis, minder middelen.
Het onderwerp voor de veldbijeenkomst was functionele agrobiodiversiteit, afgekort FAB, en het werken met schadedrempels. Er zit een grote verscheidenheid aan insecten in een akkerrand, vele van hen zijn bestrijders van plaag insecten en dragen bij aan natuurlijke plaagbeheersing. Boki Luske van het Louis Bolk Instituut gaf een masterclass aan de deelnemers over deze natuurlijke bestrijders; wat ze doen en hoe je ze kan herkennen in de verschillende stadia van hun levenscyclus. Veelvoorkomende bestrijders zijn zweefvliegen, sluipwesten, kevers en spinnen. De vraag werd gesteld in hoeverre deze insecten ver het land op gaan, of dat ze alleen dicht bij de akkerrand bleven. Wat blijkt, de insecten hebben een grote reikwijdte, ook lopende insecten als kevers en spinnen. Zij overwinteren in een akkerrand, maar trekken het voorjaar de akker in om zich voort te planten en zijn niet meer gebonden aan de akkerrand. Ook hangt het af van hoe de rest van het landschap eruitziet: is er voldoende voedsel en schuilmogelijkheid in bijvoorbeeld slootkanten of struweel?
Ook hebben we geoefend met de app www.ipm-toolbox.nl. Door zelf het aantal plaaginsecten en bestrijders te tellen krijg je inzicht of de schadedrempel gehaald wordt en kan er een betere afweging gemaakt worden of een insecticide bespuiting noodzakelijk is.
Na een uur theorie werd het tijd om de akkerranden in te gaan om te zoeken naar bestrijders. Door de flinke wind zaten de insecten goed verstopt, gelukkig waren er wel een aantal kevers en een spin in de val gelopen. Ook hier kwam gesprek op gang en werd de vraag gesteld wat te doen met de Colorado kever. De kever heeft hier in Nederland geen natuurlijke vijanden, dus hoe gaan we hier mee om? Is mechanisch verwijderen van de kevers, wat bij biologische bedrijven gebeurt, een oplossing? Of is het consequent monitoren en selectief spuiten met het middel Coragen, op bijvoorbeeld een deel van het perceel een optie?
Verder werd er aangegeven door de deelnemers dat het gebruik van insecticiden al veel is afgenomen de laatste paar jaar, met name door het vergroten van kennis over natuurlijke plaagbeheersing.
Het was goed om deze kennis met elkaar weer goed op te frissen. Bedankt familie Smant voor de gastvrijheid en de openstelling van jullie schuur.