Ecologisch slootbeheer, 05-07-22
Dinsdagavond 5 juli hebben we ons ondergedompeld in ecologisch slootbeheer samen met Paul Hendriks en Eelke Schoppers van waterschap Hunze en Aa’s. De avond startte met theorie over het beheren van sloten en hoe we dit ecologisch verantwoord kunnen uitvoeren. Waarna de lieslaarzen werden aangetrokken en de sloot onder de loep werd genomen
Deelnemers zagen hoe een ecologisch beheerde sloot er in de praktijk uit ziet en welke macrofauna zoals visjes, kevers, rugzwemmers en libellenlarven hierin leeft. De aanwezigen verbaasden zich over de soorten en hoeveelheden waterbeestjes die gevonden werden! Een aantal deelnemers voert al een paar jaar ecologisch beheer uit, zij deelden hun ervaringen.
Sloten zijn, anders dan rivieren of beken, door de mens gecreëerd en hebben zodoende dan ook onderhoud nodig om ze bruikbaar te houden. Bij het ecologisch beheren wordt er balans gevonden tussen een sloot met goede waterdoorgang en rijke flora en fauna dat zich kan blijven ontwikkelen. Een gezonde sloot heeft veel leven. Hoe meer soorten planten en dieren er te vinden zijn, hoe beter de waterkwaliteit.
Hoe ziet ecologisch slootbeheer eruit?
Bij ecologisch slootbeheer wordt er onderscheid gemaakt in twee type sloten; sloten met normaal gevarieerd planten bestand en een sloten met overmatige groei van riet en boomopslag.
Beide hebben een ander maairegime. Bij sloten met een normaal gevarieerd plantenbestand wordt de helft van het talud gemaaid waarbij de andere helft ongemaaid de winter in gaat. Het deel planten in het water, ook wel de snor genoemd, blijft voor 25% staan. In dit natte gedeelte zit heel veel leven, en is de perfecte plek voor overwintering.
Wanneer er wel sprake is van veel rietgroei en/of boomopslag, wordt het talud vanaf 1 augustus in zijn geheel gemaaid.
Beide opties zorgen voor een optimale beheersing van de sloot, zonder dat (onkruid) problematiek verergert. Ecologisch beheer vermeerdert bijvoorbeeld niet de aanwezigheid van jacobskruiskuid. Ook met 2 tot 3 keer maaien in het jaar raak je deze niet kwijt.
De ervaring is dat ecologisch slootbeheer goed te doen is, maar dat communicatie hierover naar andere partijen belangrijk is. Goede afspraken met naaste perceelhouders, mede-eigenaren van sloten en eventueel de loonwerker voorkomt zorgen en onbegrip.
Heb je ook interesse in ecologisch slootbeheer of wil je meer informatie? Neem contact met ons op!