Woensdagavond 1 maart was het zover, de slotbijeenkomst van het DAW-project MKMM; Meer kennis, minder middelen. Sinds 2018 zijn de deelnemers bezig met akkerranden naast sloten in combinatie met een kennisproject d.m.v. veldbijeenkomsten. Maar eigenlijk gaan we al terug naar 2011, waar het project ‘bloeiende randen’ voor het eerst aan de slag ging met akkerranden voor waterkwaliteit. 11 jaar lang zijn we dus bezig met Meer rendement uit randen!
Door de jaren heen hebben we vele veldbijeenkomsten georganiseerd rondom de vier hoofdthema’s. Dit waren functionele agrobiodiversiteit (FAB), ecologisch slootbeheer, onkruidbeheersing en recentelijk groene middelen en biostimulanten.
- Akkerranden bieden een huis aan een zeer divers insectengezelschap. Deze insecten zijn natuurlijke plaagbeheersers. Vroeg in het voorjaar staan ze paraat om plaaginsecten als luizen af te remmen tot onder de schade drempel.
- Ecologisch slootbeheer combineert goed met de akkerrand. Door een aangepast maaibeheer in de sloot blijft er jaarrond schuilgelegenheid voor insecten, zodat zij hun levenscyclus af kunnen maken.
- Onkruid is ons niet onbekend. Door te kijken naar de botanisch samenstelling van je rand is het mogelijk om een ‘strategie’ te bepalen om onkruiden te onderdrukken. Heb je een stikstof minnend onkruid in je rand? Verschraal dan je rand door deze te maaien en af te voeren.
- Afgelopen jaar was het onderwerp groene middelen en biostimulanten nieuw. Wat zijn de mogelijkheden hierin, hoe werken ze en hoe kan je ermee aan de slag. Er is nog niet veel bekendheid over biostimulanten, waarbij juist het gebruik ervan uiterst precies komt. Zeer interessant dus om meer over te leren.
En we kunnen er niet omheen; het nieuwe GLB en de invloed van bufferstroken. Ook hier hebben we tijdens de slotbijeenkomst aandacht aan besteed. Er was veel ruimte voor discussie en vragen. Langzaamaan worden er steeds meer details duidelijk.
Nog eens teruglezen over de veldbijeenkomsten van afgelopen jaar? Klik op het verslag hieronder!
Wil je weten wat je met de verplichte bufferstrook kan? Bekijk de handleiding en factsheets hierover!