11 oktober 2019– De verschillende studiegroepen hebben meerdere veldbijeenkomsten gehad en de deelnemers zijn in hun eigen akkerranden aan de slag geweest met monitoring en/of veldproeven.
Studiegroep natuurlijke plaagbeheersing (FAB): onder begeleiding van Boki Luske van het Louis Bolk Instituut (LBI) hebben zij in hun akkerranden en gewassen monitoring van insecten uitgevoerd. Zowel de nuttige, als de schadelijke hebben zij geteld middels plakvallen en bodemvallen. Kennis over de voorkomende insecten en in welke verhouding geeft inzicht voor het bepalen van de schadedrempel, en of chemisch ingrijpen wel/niet nodig is.
Middels de begeleiding en de opgestelde factsheets voor graan en aardappelen leren de deelnemers meer over natuurlijke plaagbeheersing en hoe dit toe te kunnen passen.
Studiegroep onkruidbeheersing: vanaf de inzaai van de randen (in oktober 2018, en april 2019) hebben de deelnemers van deze groep de zaai- en bewerkingsmethoden bijgehouden. Bijvoorbeeld de datum, de weersomstandigheden en de soort bewerking. Ook is bijgehouden hoe de randen en de onkruiddruk zich hebben ontwikkeld. LBI heeft steekproeven uitgevoerd om te kijken of de verschillen te verklaren zijn. Wat in ieder geval duidelijk is: de najaarsinzaai op het zand is een groot succes! De onkruiddruk met o.a. melde is aanzienlijk verlaagd t.o.v. voorjaarsinzaai.
Een mooi resultaat!
Studiegroep waterkwaliteit: deelnemers van deze groep hebben de biologische waterkwaliteit middels de app Sken je sloot bepaald. Deze app is door ANOG i.s.m. adviesbureau Tauw en waterschap Hunze & Aa’s aangepast naar de Oost-Groningse situatie. Vragen die in de app worden gesteld: welk deel van het water is bedekt met planten, en: hoeveel soorten bloeiende planten zie je in het talud? Op deze wijze krijgen we meer inzicht in de biologie en ecologische potentie van sloten. Ook zijn een aantal deelnemers aan de slag met ecologisch slootbeheer, waarbij we kijken wat haalbaar is én meerwaarde biedt voor de natuur.
Verdubbeling aantal deelnemers
Het is gelukt om het budget voor de bufferstroken in het ANLb te verdubbelen; en dit betekent ook een verdubbeling van het aantal deelnemers aan het DAW project vanaf 2020! Een mooi resultaat. Dit betekent dat we met meer studiegroepen aan de slag kunnen, waardoor de kennis omtrent waterkwaliteit, FAB en onkruidbeheersing verder verspreid kan worden in Oost-Groningen! Ook vindt er met de bestaande studiegroepen een verdere verdiepingsslag plaats.
Veel belangstelling
Er is veel belangstelling voor ons project vanuit andere organisaties, collectieven en waterschappen. Met enige regelmaat wordt ANOG benaderd voor een interview of een presentatie over het project. Het is leuk om over het project te vertellen, m.n. over de goede samenwerking binnen de studiegroepen!