In de studiegroep ‘Functionele Agro Biodiversiteit’ zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het leren werken met functionele agrobiodiversiteit: het bepalen va nschadedrempels en het herkennen van nuttige insecten in akkerranden en gewas.
Onder begeleiding van Boki Luske van het Louis Bolk Instituut (LBI) hebben veldbijeenkomsten plaatsgevonden om in de praktijk te kijken wat er nu zoal leeft in akkerrand en gewas. Ook hebben deelnemers in hun akkerranden en gewassen plakvallen geplaatst om te kunnen zien welke insecten op het eigen bedrijf voorkomen. kennis over de voorkomende inscecten en in welke verhouding geeft inzicht voor het bepalen van de schadedrempel, en of chemische ingrijpen wel/niet nodig is. Een groot deel van de deelnemers geeft aan door deelname aan het project anders tegen gewasbescherming aan te kijken, en minder vaak chemie in te zetten dan voorheen. Een prachtig resultaat!
Om ook buiten de veldbijeenkomsten om te kunnen oefenen met natuurlijke plaagbeheersing is de IPM Toolbox ontwikkeld. Zo heb je altijd alle informatie bij de hand op je telefoon! Je kunt er alles vinden over het bepalen van de schadedrempels en nuttige insecten. Ook biedt de app ondersteuning bij de monitoring in het gewas, en wordt er op basis van de actuele gegevens een advies gegeven. De IPM Toolbox ontwikkeld. Zo heb je altijd alle informatie bij de hand op je telefoon! Je kunt er alles vinden over het bepalen van de schadedrempels en nuttige insecten. Ook biedt de app ondersteuning bij de monitoring monitoring in het gewas, en wordt er op basis van de actuele gegevens een advies gegeven. De IPM Toolbox is nu gericht op granen, en we hopen de app in 2021 uit te breiden met meer gewassen.