15 mei 2020 – In het kader van het DAW project ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen’ heeft ANOG het initiatief genomen om een app te ontwikkelen voor verduurzaming van de graanteelt.
De app is te vinden via: https://ipm-toolbox.nl en kan direct op je startscherm worden gezet.
Door de app IPM Toolbox op de telefoon te installeren kun je in het veld bepalen of de schadedrempel overschreden is. Zo weet je of er genoeg natuurlijke plaagbestrijders in het gewas aanwezig zijn om de plaaginsecten onder controle te houden. Daarnaast biedt de app veel informatie over natuurlijke plaagbestrijders en hoe je ze naar het gewas kan lokken. De app biedt zo handvatten voor het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen in de akkerbouw.
Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen
De IPM Toolbox is een hulpmiddel om Integrated Pest Management (IPM), in de praktijk te brengen. IPM wordt in het Nederlands ‘geïntegreerde gewasbescherming’ genoemd en heeft als doel om gewassen te telen met zo min mogelijk emissies naar het milieu. Eigenlijk moet iedere gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen volgens deze principes werken. Gewasbeschermingsmiddelen mogen alleen worden ingezet als laatste redmiddel. “In de praktijk merken we dat het niet altijd zo gaat”, aldus Marjon Schultinga, projectleider van ANOG. “De kennis en de tijd ontbreekt om goed te monitoren. De IPM Toolbox maakt deze kennis beter beschikbaar. In eerste instantie is de applicatie alleen toepasbaar voor granen, dat al zo’n 30% van het akkerbouwareaal uitmaakt. We hopen in de toekomst ook de teelt van andere gewassen toe te voegen aan de IPM Toolbox.”
Preventie, monitoring, interventie
Binnen IPM worden er drie stappen onderscheiden: preventie, monitoring en interventie. De IPM Toolbox helpt telers op weg om graangewassen te monitoren en de plaagdruk te bepalen. Tevens bevat deze app informatie over preventie- en interventiemaatregelen.
Voor de ontwikkeling van deze app heeft ANOG samengewerkt met het Louis Bolk Instituut, Centrum voor Landbouw en Milieu, Aequator Groen en Ruimte, de Ontwikkelfabriek en Agrarische Natuur Drenthe.
Probeer ‘m uit en laat weten wat je er van vindt!