Februari 2020 – Als afsluiting van 2019 zijn er twee regiobijeenkomsten georganiseerd voor de studiegroepen van het DAW kennisproject ‘meer kennis minder gewasbeschermingsmiddelen’.
De drie studiegroepen zijn waterkwaliteit, onkruidbeheersing en Functionele Agrobiodiversiteit (FAB). Deze drie groepen bestaan uit deelnemers verspreid over het zand en klei gebied van Oost-Groningen.
De studiegroepen richten zich op één van de drie onderwerpen. Daarom zijn er regiobijeenkomsten georganiseerd, om onderling de kennis en ervaring te delen. Het ging hierbij zowel om de inhoud van de studiegroepen als de ervaringen. Deze zijn verschillend voor klei en zand, daarom is hier een onderscheid in gemaakt.
Terugblik 2019
In cijfers
- 27 deelnemers
- 3 studiegroepen
- Bijeenkomsten: 1 startbijeenkomst, 6 veldbijeenkomsten, 3 evaluatiebijeenkomsten
- Diverse presentaties landelijk
- 2 factsheets t.b.v. FAB
- 1 app t.b.v. ecologische waterkwaliteit
- 27 nieuwe deelnemers voor 2020, 118 km bufferstroken in totaal
Deelnemers vertellen
Per studiegroep heeft één deelnemer tijdens de regiobijeenkomsten de veldbijeenkomsten, werkwijze en bevindingen toegelicht. Thema’s die zoal besproken zijn:
- Onkruidbeheersing: verschillende inzaaimomenten en bewerkingen
- Waterkwaliteit: app Sken je sloot, de monitoring van sloten en de bijbehorende resultaten
- FAB: herkenning (nuttige) insecten, werken metnatuurlijke plaagbeheersing en schadedrempels bepalen.
Boki Luske van het Louise Bolk Instituut heeft gedurende het veldseizoen 2019 de studiegroepen FAB en onkruidbeheersing begeleid en was aanwezig bij de regiobijeenkomsten. Aan de hand van de foto’s die zij afgelopen jaar heeft gemaakt en ontvangen, heeft Boki goed kunnen laten zien hoe het beheerjaar 2019 er samengevat uitzag.
De regiobijeenkomsten zijn als leerzaam en nuttig ervaren. In 2020 gaan er vijf studiegroepen van start in het DAW kennisproject. Aan het einde van dit jaar verwachten we de regiobijeenkomsten opnieuw te organiseren.