Alle deelnemers hebben hun eigen sloten beoordeeld met behulp van de app S(k)en je sloot. Deze app is door ANOG i.s.m. adviesbureau Tauw en Waterschap Hunze & Aa’s aangepast naar de Oost-Groningse situatie. Vragen die in de app worden gesteld; welk deel van het water is bedekt met planten, en: hoeveel bloeiende planten zie je in het talud? Op dez wijze krijgen we meer inzicht in de biologie en ecologische potentie van sloten. Ook hebben we met elkaar op verschillende plekken het waterleven beoordeeld en ingevoerd op waterdiertjes.nl. Opvallend resultaat was dat de diversiteit van waterdiertjes in de sloot samenhangt met de diversiteit van planten in en rondom de sloot.
Ook zijn een aantal deelnemers aan de slag gegaan met ecologisch slootbeheer, waarbij we kijken wat haalbaar is én meerwaarde biedt voor de natuur.
In 2020 heeft het waterschap Hunze & Aa’s bij 3 deelnemers extra metingen uitgevoerd om de chemische kwaliteit te bepalen. De uitkomsten van deze metingen zijn in de studiegroep gedeeld en besproken. Voer voor discussie! En genoeg stof om dit jaar mee verder te gaan.
Op deze manier bouwen we samen kennis op over de kwaliteit van sloten en de bijdrage van sloten aan de biodiversiteit.
Gepubliceerd op 7 december 2020