In 2024 gaan we samen met bijna 20 enthousiaste deelnemers maatregelen inzaaien en aanleggen speciaal voor de patrijs.
Het gaat om een drietal beheerclusters in de volgende gebieden:
- Kiel-Windeweer
- Bronsveen/Wedde
- Wessingtange/Zuidveld
In totaal wordt er ongeveer 40 hectare aan beheer ingezaaid met een variatie van kruidenrijke akkers, bloemblokken en wintervoedselveldjes. Daarbij mag de keverbank en ook struweel niet ontbreken.
Keverbank
Een keverbank is een verhoogde strook in het akkerland. De verhoging is begroeid met kruiden en polvormende grassen. De grond van de keverbank is warmer en droger dan de omliggende akker. Dit trekt insecten zoals loopkevers en spinnen aan. Ook in de winter zijn de insecten te vinden op de keverbank. Voor akkervogels zoals de patrijs biedt de keverbank dekking, een plek om in te nestelen en biedt het voedsel voor de kuikens. Schematisch weergegeven ziet de keverbank er als volgt uit:
Schematische weergave keverbank (Inagro.be)
Deze beheermaatregel wordt door verschillende deelnemers op hun akkers aangelegd. Een impressie van de aanleg:
Nulmeting
Begin 2023 is er door Kenniscentrum Grauwe Kiekendief in het ANOG-werkgebied een nulmeting gedaan. Hierbij zijn zogenaamde hotspots in kaart gebracht waar de patrijs is waargenomen.
Halverwege de jaren 70 kwam de patrijs nog vrij algemeen voor als broedvogel in de akkers. Sindsdien is het aantal patrijzen met meer dan 95% afgenomen en wordt de soort niet meer algemeen waargenomen in het akkerland.
Net als andere doelsoorten heeft ook de patrijs in alle seizoenen voedsel en dekking nodig. Dekking is noodzakelijk voor het bouwen van nesten en ter bescherming tegen predatoren. Een gunstig leefgebied zijn landbouwgebieden met een verscheidenheid aan gewassen en lijnvormige landschapselementen zoals kruidenrijke akkerranden, houtwallen, wijken en overhoekjes.
Meer informatie over de patrijs en waar en hoe ze leven? Klik hier voor de hand-out van de Vogelbescherming en hier voor de uitgebreide factsheets.