In 2019 zijn we voor het project Bodem, Biodiversiteit en Regio gestart met het testen van drie kansrijke natuurinclusieve maatregelen in het Oldambt. Ook in 2021 worden deze drie veldproeven, waaronder de veldbonenproef, uitgevoerd.
In de veldbonenproef kijken we naar de bladrandkever en de bonenkever in de winter- en zomerveldboon. De levenscycli van deze kevers proberen we door deze veldproef beter te begrijpen. Op deze manier is het mogelijk om monitoring en plaagbeheersing beter in te zetten tijdens het groeiseizoen van de veldbonen.
Dit jaar voeren we ook een veldproef uit met het aanwenden van vaste mest. Daarnaast kijken we voor het derde jaar in Drieborg op een perceel naar duistonderdrukking door middel van grasklaver.
Resultaten enquête
In de ANOG-nieuwsbrief van december 2020 heeft u kunnen lezen over de enquête, die is gehouden onder dertig boeren op kleigrond. Het doel van de enquête is om te onderzoeken hoe door akkerbouwers wordt gedacht over de toepassing van drie maatregelen, die in dit project met veldproeven worden onderzocht. De drie maatregelen zijn: de teelt van grasklaver, de teelt van winterveldboon en de toepassing van vaste mest.
Ruim de helft van de respondenten (57%) vindt de teelt van winterveldboon economisch interessant. Voor de boeren die interesse hebben in de teelt en afzet(mogelijkheden), is een factsheet verschenen over de winterveldboon in het Oldambt. De factsheet is te downloaden via de website van ANOG (https://anog.nl/natuurinclusieve-landbouw) en via de website van het Louis Bolk Instituut (https://www.louisbolk.nl/projecten/natuurinclusieve-landbouw-oldambt)
Voor dit jaar staat een veldbijeenkomst gepland, De omstandigheden rondom Covid-19 bepalen of de veldbijeenkomst daadwerkelijk doorgaat. Houd de website van ANOG in de gaten voor de uitnodiging!
(klik de factsheet aan om te openen)
Dit project wordt gefinancierd uit het Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 voor Nederland (POP3). Het programma wordt deels gefinancierd uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).