Met de pilot ‘Doelgericht ANLb’ ontwikkelen we nieuwe veldmaatregelen voor akkervogels. Dit zijn manieren om op of naast een akker leefomgeving en voedsel te creëren voor Akkervogels. Hierbij kijken we naar de effectiviteit van deze nieuwe maatregelen op het bedrijf. Dit doen we op basis van plannen die zijn opgesteld voor het Oldambt en de Veenkoloniën. Samen met tien deelnemende akkerbouwers kijken we welke maatregelen passend zijn op hun bedrijf. Denk hierbij aan een braakstrook voor de kievit, luzerne met een uitgestelde maaidatum of ecologisch slootbeheer.
Voor het bepalen van de maatregelen hebben we bijeenkomsten en keukentafelgesprekken gevoerd met de deelnemers. Zij gaan in 2023 deze maatregelen uitvoeren.
Het uitvoeren van deze veldmaatregelen geeft ons input voor de andere onderdelen van de pilot. We proberen het agrarisch natuurbeheer doelmatiger te maken: effectiever voor de akkervogels, beter uitvoerbaar voor boeren en vermindering van controles door de overheid. Voor dit laatste onderdeel hebben we regelmatig werksessies met RVO en NVWA. Onze ambitie is: controle op gebiedsniveau in plaats van op perceelsniveau. Dit laatste is in het huidige ANLb de werkwijze.
We kijken samen met RVO en NVWA wat er nodig is om deze ambitie te realiseren. En hoe we dit voor de toekomst kunnen veranderen. We willen meer werken vanuit het doel en minder vanuit de regels: een gezonde omgeving voor akkervogels met maatregelen die (nagenoeg) niet ten koste gaan van landbouwkundige waarde.
Voor het bepalen van de toevoegde waarde voor akkervogels ontwikkelen we samen met de WUR en Sovon ‘habitatscorekaarten’. Is een kaart waarmee er een score kan worden gegeven aan een veldmaatregel. Neem bijvoorbeeld een akkerrand, ligt het erg goed bij en zijn er veel of weinig onkruiden? Door deze scores op te tellen vormt er een beeld over hoe aantrekkelijk het ‘habitat’ is voor vogels. Dit gaat een hulpmiddel worden voor deelnemers en collectieven om het akkervogelbeheer optimaal in te invullen. Het is een uitdaging om dit vorm te geven. Maar dit weerhoudt ons er niet van om hier een praktisch hulpmiddel van te maken!