Begin mei kregen we van SNN bericht dat onze projectaanvraag voor het project “Toekomst van boerderij en bodem” was goedgekeurd. Deze aanvraag bestond uit drie onderdelen: Regeneratieve landbouw Noordoost-Groningen, een studie naar de opzet van een boerderij van de toekomst voor de Veenkoloniën en als derde onderdeel het creëren van mogelijkheden voor Innovatie Veenkoloniën.
In het project Regeneratieve Landbouw gaan zeven akkerbouwers uit de Veenkoloniën en Westerwolde samen binnen hun bedrijfsvoering werken aan ontwikkeling van een nieuw, robuust en duurzaam teeltsysteem vanuit en voor de praktijk gefocust op bodemherstel.
Bottom-up
Voor de aanlevering van kennis en ondersteuning betrekt de groep waar en wanneer nodig experts bij on-farmonderzoek en praktijktests. Door in samenwerking proefondervindelijke (‘bottom-up’) kennis op te doen over ‘goede bodempraktijken’ en andere concepten, die passen binnen een natuurinclusieve en kringloopgerichte manier van werken (en deze kennis te verspreiden), worden tijdens en na dit project sectorbreed handvaten aangereikt. Op deze manier worden vele collega-akkerbouwers gestimuleerd en geholpen om de transitie te realiseren van NPK-denken en -doen naar systeemdenken en -doen.
Het uitgangspunt bij dit projectonderdeel: de bodem is ons belangrijkste productiemiddel voor zowel landbouwproductie als de productie van biodiversiteit. Enkele vragen die we proberen te beantwoorden in dit project zijn: Hoe kunnen we het bodemleven weer activeren? Hoe kunnen we een natuurlijk evenwicht creëren in de bodem zowel een evenwicht op niveau van het bodemleven als tussen biologie-chemie en fysieke omstandigheden? Wat moeten we doen en wat moeten we absoluut niet doen? Genoeg vragen. Nu proberen enkele antwoorden te vinden.