Na een pauzejaar kunnen we weer aan de slag voor de waterkwaliteit en een gezonde bodem. Dit gaan we doen via een nieuw pilotproject waarbij we fysieke maatregelen gaan testen en kennis vergroten. En iedereen kan meedoen!
Van 2017 tot 2022 hebben we met zo’n 60 deelnemers aandacht besteed aan waterkwaliteit met het project ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen’. We gingen aan de slag met natuurlijke plaagbeheersing, ecologisch slootbeheer en het beheer van akkerranden. Samen met de randen van het ANLb een waardevolle combinatie. Deze kennis en ervaring willen we verder ontwikkelen samen met deelnemers en het waterschap. En daarom gaan we aan de slag met een vervolg. Ons al bekende onderwerpen zullen voorbij komen zoals FAB en biostimulanten, maar ook nieuwe onderwerpen zoals de invloed van teelttechnieken op bodem en waterkwaliteit. Hierin nemen we alle al bestaande kennis en onderzoek mee. Maar ook de effectiviteit van de ANLb maatregelen voor water en klimaat willen we onderzoeken: wat dragen deze nu bij aan de bodem- en waterkwaliteit?
Doe jij mee?
Voor de verschillende veldproeven zoeken we tussen de 10 en 20 deelnemers. Een aantal deelnemers die meedoet aan de ANLb water- en klimaatmaatregelen, en een aantal die met teelttechnische maatregelen aan de slag wil. Denk hierbij aan: drempels tussen teeltruggen, het uittesten van verschillende infiltratiegreppels in de bufferstroken en jaarrond bodembedekking. De verschillen tussen zand en klei nemen we hierin mee.
Wil je meer informatie over het project? Neem dan contact op met Sietske.
En zoals gezegd: de kennis die we delen en opdoen is voor alle leden van ANOG beschikbaar. De veldbijeenkomsten zijn dus voor iedereen toegankelijk. Zo werken we samen aan een gezonde bodem en een schone sloot!