Ter voorbereiding op het nieuwe Gemenschappelijk landbouwbeleid (GLB) heeft het ministerie van LNV een pilotregeling opengesteld. Een vervolg op de vorige regeling (waar ANOG deelnam aan de pilot ‘Akkerbelt’). Voor deze pilot heeft ANOG samen met collectieven It Lege Midden (Frl.), Natuurrijk Limburg en onze koepelorganisatie BoerenNatuur een voorstel ingediend, en ook gehonoreerd gekregen. Het doel van de pilot is om voor alle leefgebieden (open akker, open grasland, droge- en natte dooradering) het agrarisch natuur- en landschapsbeheer te verbeteren. We werken ook samen met RVO, NVWA en kennisinstellingen, zoals WUR en Sovon.
De pilotregeling in het kort:
- Sturen op een doelgerichte aanpak op bedrijfsniveau, waarbij we zorgen voor samenhang tussen het bouwplan, de eco-maatregelen en het ANLb. Hiervoor willen we onder andere habitat
scorekaarten ontwikkelen. - Verminderen van administratieve lasten bij de overheid en de collectieven. We zoeken uit welke gegevensstromen we dienen te koppelen om controles efficiënter uit te voeren (minder fysieke
controles). - Werken met adaptief beheer en verantwoording op gebiedsniveau, bijvoorbeeld werken met lastminute beheer op basis van actuele waarnemingen om gedurende het seizoen bij te sturen waar nodig is.
- Effectiever benutten van verschillende databronnen, zoals monitoringsgegevens, om meer inzicht te bieden in de effectiviteit van het beheer.
Werkwijze
De pilot kan worden gezien als een ‘systeem pilot’ om uit te zoeken hoe er meer op resultaten kan worden gestuurd door de aanpak van het ANLb te verbeteren op het gebied van planning, uitvoering, monitoring en evaluatie. Dit najaar maken we een start met onder andere gebiedsplannen (op niveau van leefgebied) en het ontwikkelen van de werkwijze met betrekking tot controles met RVO. In 2023 gaan we bij een aantal bedrijven aan de slag met veldmaatregelen om de werkwijze in de praktijk te testen. ANOG is penvoerder van het project en vertegenwoordigd het leefgebied open akker. We zoeken dan ook de samenwerking op met de negen akkerbouwcollectieven van de pilot Akkerbelt voor het ontwikkelen van scorekaarten en methoden.
De GLB-pilot ANLb wordt mogelijk gemaakt door: