Om de resultaten van de veldmaatregelen vast te leggen zijn er op verschillende manieren monitoringen uitgevoerd. Zowel de nachtvlindertelling als loopkevermonitoring is door ANOG uitgevoerd bij deelnemende akkerbouwers. Van tevoren weten we dat één jaar niet voldoende is om verschillen en trends te meten. Hiervoor is aanvullende grondgebruiksinformatie nodig om de verschillen beter te kunnen duiden. Het primaire doel van deze monitoring is dan ook het opdoen van ervaring met deze verschillende monitoringsmethodes.
- Nachtvlindertelling als onderdeel van de BIMAG vlinderstichting.
- Het doel van monitoring nachtvlinders is om een beter inzicht te krijgen welke maatregelen positieve effecten hebben op de insectenpopulatie. Nachtvlinders blijken hiervoor een goede indicatorsoort te zijn. Met de achtergrondinformatie over nachtvlinders kan bepaald worden wat de effectiviteit van de maatregelen is op het gebiedsdoel.
- Klik hier voor BIMAG landelijk resultaat
- Loopkevermonitoring in uitvoering met de RUG.
- Loopkevers geven een indicatie weer van de mate van biodiversiteit in een gewas of omgeving. Loopkevers leven van insecten en andere soorten, waardoor ze een belangrijke rol hebben in de natuurlijke plaagbeheersing van bijvoorbeeld bladluis of graanhaantje.
- Akkervogelmonitoring uitgevoerd door Sovon.
- En met mooi resultaat: op een enkele doelsoort na kwamen er nagenoeg evenveel akkervogels voor in dit cluster voor de Akkerbelt als binnen de clusters voor het ANLb!
- Klik hier voor het resultaat
- Sociaal-economisch monitoring
- Het pilotjaar 2020 stond in het teken van het testen van maatregelen in de praktijk. Deze maatregelen hebben als doel een bijdrage te leveren aan de vergroening in het gebied met de bijbehorende gebiedsdoelen. Naast ecologische monitoring die is uitgevoerd, is ook sociaaleconomische monitoring een belangrijk onderdeel: wat vinden de deelnemende akkerbouwers nu eigenlijk? Zijn de maatregelen praktische en economisch inpasbaar op het bedrijf? Waarom wel of waarom niet?