Oktober 2020 – De akkerranden van Jan Rientko Bosker stonden deze zomer volop in bloei. En dat ging niet onopgemerkt voorbij. Enthousiaste voorbijgangers, landelijke fotografieclubs en een interview bij RTV Noord kwamen deze zomer langs om de bloeiende akkerranden vast te leggen.
Samen met zijn vrouw Bertha heeft Jan Rientko een akkerbouwbedrijf in Woldendorp. Met het traditionele Oldambtster bouwplan wordt er hoofdzakelijk wintertarwe verbouwd met aanvullend suikerbieten, vogelakker en sinds kort akkerranden. Naar het succes en zijn ervaring van de akkerranden hebben we Jan Rientko gevraagd …
Agrarisch Natuurbeheer
Bijna zolang als de ANOG bestaat doen wij al mee aan verschillende pakketten die door hen worden aangeboden. Op dit moment doen we mee aan een vogelakkers en de bufferstroken t.b.v waterkwaliteit. Mijn motivatie om aan de laatste mee te doen heeft meerdere redenen. Allereerst de verplichting van een teeltvrije zone langs watergangen. Door te kiezen voor een akkerrand langs de sloot is er geen noodzaak voor een teeltvrije zone meer, ontvang ik toch een vergoeding voor die grond waar de akkerrand op groeit en is evengoed eventuele emissie naar de sloot niet aan de orde. Verder stimuleer je de natuurlijke vijanden o.a. luizen door de akkerrand, waardoor je minder insecticiden hoeft te spuiten op het aangrenzende perceel.
Mijn akkerrand is het afgelopen jaar goed gelukt. Doordat het twee keer heel ondiep is gekopegd en vervolgens met volledige druk op de zaaikouters is gezaaid was de opkomst ondanks het droge voorjaar erg goed. De goede opkomst zorgde voor een lage onkruiddruk. Dit kwam ook mede door het creëren van een vals zaaibed. Verder heb ik bewust gekozen voor een eenjarige akkerrand omdat ik bang ben dat een tweejarige rand meer zal veronkruiden. Dit jaar heb ik niet hoeven spuiten met insecticiden zowel in de granen als in de suikerbieten.
Studiegroep DAW ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen’
De akkerrand was een enorm leuke belevenis. Elke keer was het weer een verrassing wat er nu aan bloemen begon te bloeien. Allereerst was het paars van de phacelia, daarna werd het rood van de klaprozen en geel van de gele ganzenbloem. Later werd het weer roze en paars van de cosmea en geel van de zonnebloemen. Helaas was er maar één bijeenkomst van de studiegroep in verband met de Corona maatregelen. Door de akkerrand ga ik bewuster om met wel of niet een insecticidenbespuiting toe te passen.
Foto: Interview Jan Rientko Bosker door Radio Noord