Monique Mellema is onze gebiedscoördinator voor het Agrarisch Natuurbeheer. Met haar kennis over de landbouw en akkervogels zorgt ze jaarlijks dat de clusters van het ANLb beheerd worden. Samen met de deelnemende boeren en de ANLb werkgroep werkt ze aan een evenwicht tussen landbouw en akkervogels.
In het ANLb beheer Open Akker werken we met een aaneengesloten cluster van minimaal 250 hectare, waarbinnen minimaal vijf procent agrarisch natuurbeheer ligt. Nog beter zou zijn om meer dan vijf procent agrarisch natuurbeheer oppervlakte in een cluster te hebben. Door een beperkt budget is dit helaas niet haalbaar.
Op clusterniveau wordt naar de verschillende pakketten gekeken, maar ook naar de verschillende inzaai-jaren. Een goede balans in de verschillende pakketten binnen een cluster is goed voor de biodiversiteit. Het is dan ook belangrijk dat binnen één cluster niet het gehele beheer in hetzelfde jaar opnieuw wordt ingezaaid.
Ieder jaar proberen we een gedeelte te verplaatsen en/of opnieuw in te zaaien. Of het beheer om te zetten naar andere pakketten. Een cluster krijgt hierdoor meer variatie in vegetatie en structuur in de loop der jaren. Dit is zeer wenselijk voor de vele verschillende akkervogels die we met agrarisch natuurbeheer proberen te bedienen.
In de beheereenheden binnen de clusters zoeken de vogels allemaal voedsel en veiligheid. Enkele vogelsoorten broeden zelfs in de agrarisch natuurbeheerpercelen. Het kruidenmengsel dat is samengesteld biedt dan ook voldoende voedsel, veiligheid en broedgelegenheid.
Het afgelopen voorjaar was het, in verband met extreme droogte, behoorlijk spannend of de nieuw ingezaaide kruidenrijke akkers goed zouden opkomen. Bij Koenders in cluster Noordbroek was de kruidenrijke akker zeker goed gelukt. De kruidenrijke akker was een mooie roze zee van klaprozen, waar fietsers deze zomer graag een blokje voor om wilden fietsen.
(Foto: Koenders kruidenrijke akkerrand)
Gepubliceerd op 17 september 2020