Misschien heb je het al in de krant voorbij zien komen: ANOG werkt samen met 15 andere partijen aan een actieplan voor akkervogels. Door afstemming en samenwerking willen we de resultaten van het akkervogelbeheer in Groningen verbeteren. Dit doen we op basis van een gezamenlijk vastgesteld manifest, waarin vijf thema’s zijn opgenomen:
- stimuleren van natuurinclusieve landbouw
- versterken van akkervogellandschappen
- vernieuwen van het provinciale (leef)gebiedenbeleid
- monitoring en kennisontwikkeling
- communicatie, educatie en draagvlak
Gebiedsbijeenkomsten
Dit najaar vinden gebiedsbijeenkomsten plaats in het Oldambt, de Veenkoloniën, Westerwolde en de Noordelijke Kleischil (gebied bij Collectief Midden Groningen). Deze werkgroepen worden vertegenwoordigd door onder andere akkerbouwers, kennisinstellingen, gebiedspartijen en waterschappen. Voor elk gebied wordt een plan opgesteld met concrete doelstellingen voor dat gebied. Hierbij kun je denken aan het vergroten van het aandeel ANLb, het ecologisch beheren van sloten of aanplant van struweel. Ook organiseren we kennisdagen met deskundigen en gebiedskenners voor input in het actieplan. De ambities per deelgebied worden samen met de algemene aanbevelingen in het Groninger Actieplan Akkervogels opgenomen. Het actieplan zal een overzicht geven van maatregelen, die op de korte en lange termijn moeten worden genomen voor het versterken van de akkervogelpopulaties in onze provincie.
Evaluatie kerngebiedenbeleid provincie
Een belangrijke basis voor de gebiedsplannen en het uiteindelijke actieplan is de evaluatie van het provinciale beleid voor akkervogels. Deze evaluatie voert Kenniscentrum Akkervogels/Werkgroep Grauwe Kiekendief op dit moment uit. Op basis van het combineren van de beleidsmonitoring en de beheermonitoring kijken de collectieven naar de effecten van agrarisch natuurbeheer. Deze resultaten bieden handvaten voor het verder optimaliseren van het ANLb.
De samenwerkende partijen:
Het manifest wordt mede mogelijk gemaakt door: