Op 9 juli zijn de akkerranden en grasranden van bio-boerderij Landleven in Onstwedde samen met de maaipaden gemaaid om te verwerken tot bokashi. Omdat de akkerranden en grasranden samen met de maaipaden een breedte hebben van 9 meter is het gras bij elkaar geharkt. Als proef is over de wiers een mengsel van zeeschelpenkalk (voor een stabiele pH) en kleimineralen (voor de binding van vocht, mineralen en nutriënten) aangebracht. Om te kijken of dit een mooiere verdeling geeft in de bult. Hiernaast is voor de fermentatie van het organisch materiaal is bij het oprapen van het maaisel microferm (EM Effectieve Micro-organismen) over het materiaal verneveld. Het materiaal is vervolgens in een bult gereden en aangereden door een shovel om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk zuurstof in de hoop achterblijft. De bokashi hoop is afgedekt met plastic en een laag grond voor de juiste omzetting van het materiaal. Het fermentatieproces verloopt anaeroob (zonder zuurstof). Na 8 tot 12 weken is het materiaal voldoende gefermenteerd en omgezet tot een hoogwaardige bodemverbeteraar en kan worden toegepast op het bedrijf.
Voor dit project werken we samen met twee akkerbouwers, een veehouder, waterschap Hunze & Aa’s, de gemeente Stadskanaal en Loonwerker Bruggers Vlagtwedde.
2024 is het tweede veldseizoen van deze proef, en doen we meer ervaring met het maken van bokashi, de bevindingen over het toepassen van bokashi en de organisatie van werken in kleine kringloop.