Kortom: de vaart zit erin! Dat is wat onder één van de artikelen staat beschreven na een halfjaar GLB-pilot Akkerbelt begin 2019. En nu is het alweer voorjaar 2021…. Wat is er veel gebeurd! 2 jaar lang is er met 9 akkerbouwcollectieven gewerkt aan deze pilot. En nu presenteren we met trots de resultaten.
Waarom deze GLB-pilot Akkerbelt ook alweer?
De GLB-pilot Akkerbelt richt zich op de vergroening van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2022. Kerndoel van Akkerbelt is om met GLB-premies een vergroening te realiseren die voor boer, natuur en omgeving rendeert. Met ANOG aan kop is er binnen deze pilot met 9 Nederlandse akkerbouwcollectieven (de ‘Akkerbelt’) gewerkt aan een gebiedsgerichte invulling van de vergroening.
Van plan naar uitvoering
Met elkaar is er gewerkt aan gebiedsplannen, een puntensysteem, veldmaatregelen en verschillende vormen van monitoring. De uitvoering heeft recht gedaan aan de titel: met regionaal maatwerk naar een groenere akkerbouw waarbij de invulling per regio specifiek is ingericht op basis van gebiedsdoelen.
Resultaten
De resultaten zijn gebundeld in een flyer en eindrapportage, en bevatten 10 aanbevelingen voor het LNV. Op 25 maart heeft het kernteam van de pilot samen met deelnemende akkerbouwers deze feestelijk aan de kartrekker vanuit LNV overhandigd, Aard Mulders. Het was duidelijk dat hij enthousiast werd van onze aanbevelingen en we hopen natuurlijk dat ze een goede plaats in het GLB krijgen!
- Klik hier voor de eindrapportage
- Klik op de afbeelding voor de flyer