GLB en de gevolgen voor de Groningse Akkerbouw
Om de leden van de ANOG te ondersteunen richting het nieuwe GLB hebben we een GLB pagina ingericht. Hier is alle relevante informatie terug te vinden over het ANLb in relatie tot het nieuwe GLB dat in 2023 in werking treedt.
Het nieuws rondom het nieuwe GLB is continu in ontwikkeling. De website van het RVO is het meest actueel op het gebied van GLB en de nieuwe eco – regeling. We verwijzen je daarom graag via onderstaande links door naar de actuele wet- en regelgeving.
RVO – Het nieuwe GLB
RVO – Eco regeling
Presentatie GLB-NSP van BoerenNatuur
Onze koepelorganisatie BoerenNatuur heeft onlangs een presentatie gedeeld over het GLB-NSP en het 7e actieprogramma Nitraat.
Let op: Het beleid is continu onderhevig aan veranderingen, niet alle details zijn uitgewerkt en onderwerpen kunnen worden gewijzigd. Onderstaande presentatie bevat informatie die op 12 oktober 2022 van toepassing was.
Klik op de afbeelding om de presentatie te openen
Webinar ‘Het nieuwe GLB-NSP’ 7 juli ‘22
Met het nieuwe GLB-NSP in het vooruitzicht, is de landbouw op dit moment volop in beweging. De grote lijnen zijn uitgezet en tegelijkertijd is er nog veel onduidelijk. Vraag is: waar staan we nu en waar kunnen we ons op voorbereiden? In navolging op het GLB-Webinar dat wij in januari organiseerden, hebben wij in samenwerking met Sarah Westenburg van BoerenNatuur op 7 juli jl. een vervolg GLB/NSP-Webinar gehouden. Nog steeds zijn er onzekerheden over de nieuwe GLB periode en alle voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Sarah startte haar presentatie daarom ook met de mededeling dat het NSP (Nationaal Strategisch Plan) nog volop in beweging is. De inhoud van haar presentatie is gebaseerd op de huidige stand van zaken (07-07-2022). Een aantal hoofdvragen beantwoorde zij in haar verhaal overzichtelijk en daarbij gaf zij duidelijke praktijkvoorbeelden. Wat zijn Goede Landbouw- en Milieu Condities (GLMC’s) en wat moet je doen om hier aan te voldoen? Welke eco-regelingen kun je inzetten als vergroeningsmaatregel?
Klik op de afbeelding om de presentatie te openen
Reactie van het ministerie van LNV op de door ons ingebrachte zienswijze GLB
Eind januari heeft ANOG met de drie noordelijke collectieven Agrarische Natuur Drenthe, Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen en Collectief Midden Groningen een zienswijze ingediend aan het Programmateam GLB NSP, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op 15 maart ’22 hebben wij hier een gezamenlijke reactie op ontvangen vanuit het LNV. U vindt de reactienota aan de rechterzijde onder Aanvullende documenten. Op pagina 52 en 53 is de reactie op de inbreng van ANOG te lezen.
Webinar GLB ‘Gevolgen voor de Groningse Akkerbouw’ – 26 januari ’22
(inhoudelijke presentatie van Sarah Westerburg begint na min. 8)