In 2020 zijn de Agrarische Natuurverenigingen ANOG en AND een project gestart om diverse mogelijkheden te onderzoeken voor het bevorderen van de biodiversiteit in de akkerbouw in de Veenkoloniën. Eén van de mogelijkheden is het ontwikkelen van de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw (BMA). Daarvoor hebben we van 20 veenkoloniale akkerbouwbedrijven in Groningen gegevens nodig, zodat de ontwikkelaars van de BMA rekening kunnen houden met de regionale omstandigheden in de Veenkoloniën. Dit project wordt financieel gesteund door EU en de drie noordelijke provincies. Meer over dit project staat beschreven op onze website.
Project Innovatie biodiversiteit Veenkoloniën
Eén van de deelprojecten gaat over de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw (BMA), die momenteel door BO-Akkerbouw, WNF Nederland, Rabobank en Provincie Groningen wordt ontwikkeld. Met deze monitor kunnen boeren laten zien wat hun inzet is voor de biodiversiteit op hun bedrijf. De bedoeling is dat ketenpartijen, banken en andere organisaties op basis van de uitkomst van de monitor deze boeren kunnen belonen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van een hogere prijs voor het product, een lagere rente op een lening of voorrang bij de pacht van een perceel. De BMA gaat werken met een aantal kritische prestatie indicatoren (KPI’s).
In ons project willen we graag verschillende KPI’s doorrekenen voor akkerbouwers in de Veenkoloniën. Dit is belangrijk, omdat dan duidelijk wordt wat voor scores er in onze gebieden mogelijk zijn. Op deze manier kan bij de ontwikkeling van de BMA rekening gehouden worden met onze regionale situatie. Zo worden niet te strenge eisen gesteld voor een indicator, die hier dan niet haalbaar is. Het is belangrijk dat we ervaring kunnen opdoen met de nu geselecteerde indicatoren en daarover feedback kunnen geven naar het project BMA.
Wat hebben we nodig
Om de KPI’s te kunnen berekenen hebben we een aantal specifieke gegevens nodig van akkerbouwbedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om gegevens uit de gemeenschappelijke opgave (de mei-telling) en gegevens over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en organische mest/compost .
Wij zoeken 20 akkerbouwers in Drenthe en 20 in Groningen die ons willen helpen door hun gegevens beschikbaar te (laten) stellen aan ons. Met name akkerbouwers die hun teelregistratie zo volledig mogelijk hebben bijhouden (op papier, of in een bedrijfsmanagementsyseem zoals CropVision of Dacom) zijn bij uitstek geschikt voor dit project.
Anonimiteit/privacy
Natuurlijk gaan we zorgvuldig om met uw gegevens. Allereerst gebruiken we geen adresgegevens of namen van bedrijven of boeren. Alle gegevens worden geanonimiseerd. De gegevens van de akkerbouwers worden gebruikt om:
- de spreiding in beeld te brengen van de scores op de verschillende KPI’s (indicatoren);
- de gemiddelde scores te berekenen;
- de problemen te rapporteren waar we tegenaan lopen als we de KPI’s willen berekenen.
Uw bedrijfsgegevens worden dus niet individueel gepubliceerd.
Wat heeft u eraan om mee te doen?
Zowel voor de Agrarische Natuurverenigingen als voor u is het belangrijk dat we dit project goed uitvoeren. Allereerst kunt u op deze manier terugkoppeling krijgen hoe uw bedrijf op dit moment scoort op een aantal indicatoren. Deze indicatoren en scores zijn nog niet definitief, maar het kan u wel een beeld geven hoe goed u al bezig bent. Hiermee kunt u zich voorbereiden op de groeiende aandacht voor biodiversiteitsherstel. Daarnaast helpt u om voor deze regio de waardes van de indicatoren in kaart te brengen zodat de ontwikkelaars van de BMA rekening kunnen houden met de regionale omstandigheden in de Veenkoloniën. Daarmee kunnen we zo goed mogelijk voorkomen dat de indicatoren niet goed aansluiten bij onze situatie.
Hoe kan ik meedoen?
Bent u geïnteresseerd om mee te doen of heeft u nog vragen? Stuur dan een email naar Dirk Nigten (ANOG) dirknigten@gmail.com , liefst voor 16 april 2021, met daarin:
- uw naam
- telefoonnummer
- wijze van teeltregistratie: papier of digitaal (indien digitaal svp de naam van uw software)