25 februari 2020 – Circa 60 leden van het Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen waren aanwezig op de algemene ledenvergadering in Wedde.
Het eerste deel van de vergadering stond in het teken van het jaarverslag 2019, wat werd gepresenteerd door voorzitter Jan Willem Kok. Penningmeester Dirk Nigten gaf een toelichting op de jaarrekening van 2019 en de begroting van 2020. De leden konden akkoord gaan met het jaarverslag en jaarrekening van 2019, en de begroting voor 2020. Daarna was het tijd voor herbenoeming van twee bestuurders, het aftreden van twee bestuurders en het benoemen van een nieuwe bestuurder.
Wisseling in het bestuur
Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Zo ook voor Fokko Buining en Jan Okko Bosker. Na 12 jaar deel uit te hebben gemaakt van het ANOG bestuur was het vanavond tijd om af te treden.
Met passie voor natuur, biodiversiteit en akkerbouw hebben beide mannen zich geweldig ingezet voor de agrarische natuur in Oost-Groningen. Beide hebben zij zich verdienstelijk gemaakt met de vele ‘intekendagen’ met de leden en zaaizaaddagen. Daarnaast heeft Jan Okko zich altijd ingezet in de ANLb werkgroep, en dit blijft hij ook nog even voortzetten. Fokko heeft diverse projecten rondom ‘FAB’ (functionele agrobiodiversiteit) en waterkwaliteit in zijn portefeuille gehad.
Toetredend bestuurslid is Doeko van ’t Westeinde. Na een positieve stemronde kan Doeko officieel van start als bestuurslid. Hij zal het voorzitterschap van de ANLb werkgroep van Jan Okko Bosker overnemen.
Tonny Doornbos en Dirk Nigten hebben zich opnieuw herkiesbaar gesteld voor de aankomende 4 jaar. Voor beide bestuursleden is hiervoor ingestemd door de leden.
Toekomstgerichte landbouw door Alex Datema
Na de pauze was het tijd voor bespiegelingen van Alex Datema, voorzitter van BoerenNatuur. Tijdens deze presentatie heeft Alex verteld over de ontwikkelingen in het agrarisch natuurbeheer, natuurinclusieve landbouw, en zijn visie over een toekomstbestendige en duurzame landbouw in Nederland. Waarbij boeren niet alleen producenten van voedsel zijn, maar ook van een biodivers en vitaal platteland.