Een informatieavond over bokashi, een goed begin van 2023! De deelnemers van het Regiodeal project groenblauwe dooradering zijn van de partij.
De avond staat in het teken van bokashi. Wat is het, hoe maak je het en wat heb je eraan? Die vragen zijn allemaal goed beantwoord door Joost Mulder van MulderAgro. Daarnaast hebben we besproken hoe het maaien, afvoeren en verwerken het beste kan worden georganiseerd. Zowel boeren als waterschap, gemeente, loonbedrijf en bokashi expert Joost Mulder zijn van de partij.
Een enkele akkerrand levert niet veel maaisel op. Combineer je echter de randen met die van je mede agrariërs en met de schouwpaden en taluds van het waterschap, dan heb je naar verwachting voldoende materiaal voor een goede bult. En welke machines zijn er nodig en waar moet de bult komen? Het is een interessante logistieke onderneming!
De verwachting is dat er 5 ton bokashi per hectare akkerrand/ per maaibeurt komt, dit resulteert in een bult van 30 tot 40 ton bokashi. Zowel na het maaien in juli als in september wordt er een bult gemaakt. Het fermenteren duurt 8 tot 10 weken, daarna is het klaar om gebruikt te worden. Het vochtgehalte van het materiaal is belangrijk. Hier moet rekening mee gehouden worden gezien het veelal droge, houtige materiaal wat van akkerranden af komt. Afhankelijk van het weer kunnen beide bulten in het najaar nog worden opgebracht op het land.
Uiteraard zijn we erg benieuwd naar de uitkomsten van het project. Mochten we in de toekomst wat kunnen organiseren voor leden rondom het maaien, afvoeren en het maken van bokashi.
Het Regio deal project Groenblauwe dooradering in de Veenkoloniën richt zich op het creëren van een aaneenschakeling van groene elementen langs de Mussel Aa. Bomen, bermen, sloten en akkerranden vormen een prachtige omgeving voor allerlei dieren. De akkerranden en bermen moeten af en toe gemaaid worden, maar wat gaan we met het maaisel doen? Dat onderzoeken we in dit project dat loopt tot en met 2024.
Meer weten over dit project of over andere projecten van ANOG? Ga naar https://anog.nl/projecten