Genodigd of ongenodigd, het liefst weten we wat er zich onder de grond afspeelt. Hoeveel (parasitaire) aaltjes zijn er eigenlijk in een akkerrand, en welke invloed heeft een akkerrand op aaltjes en aaltjespopulatie? ANOG heeft vanuit het project Innovatie Biodiversiteit Veenkoloniën opdracht gegeven om dit uit te zoeken. Hilbrands laboratorium (HLB) heeft het onderzoek naar aaltjes in akkerranden en percelen uitgevoerd.
Op 80 locaties in Drenthe en Groningen zijn bodemmonsters genomen voor onderzoek naar Aaltjes. Zowel plant parasitaire aaltjes, aaltjesgemeenschappen en bodemeigenschappen zijn onderzocht. Hier is onder andere uitgekomen dat waar een akker vaak enkele soorten aaltjes heeft, een akkerrand huis biedt aan een complexere aaltjesgemeenschap. Wil je meer weten over de uitkomsten van het onderzoek? Het rapport ‘Aaltjes in akkerranden en percelen’ staat op onze website bij het project “Innovatie biodiversiteit veenkoloniën“. Of Klik hier om direct het onderzoek te lezen!
Wist je dat er meer leesvoer op onze website te vinden is? Neem een kijkje bij de rapportages en factsheets
Dit project wordt medegefinancierd door het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020