26 maart 2020 – Dit jaar gaat ANOG samen met 25 akkerbouwers aan de slag om verschillende maatregelen van de GLB-pilot Akkerbelt in de praktijk te testen. Deze maatregelen zijn in 2019 tot stand gekomen d.m.v. gebiedsplannen. Voor meerinformatie bekijk de gebiedsplannen klei en zand.
In het gebied Oldambt zijn 7 deelnemers die gezamenlijk 18 hectare vogelgraan en 21 hectare kruidenrijke akkerrand gaan beheren. In de Veenkolonien gaan in Kiel Windeweer 14 deelnemers aan de slag met21 hectare bufferstroken en 15 hectare ecologisch stootbeheer. Het gebied Ter Wisch in Westerwolde telt 4 deelnemers waar 8,2 hectare kruidenrijke akkerrand voor de patrijs en 1 hectare bloemenrand t.b.v. de wilde bij gaan beheren.
Startbijeenkomsten
Afgelopen periode is er voor elk gebied een startbijeenkomst georganiseerd. Hier hebben deelnemers binnen een gebied kennis met elkaar kunnen maken, is herdoel van de Pilot Akkerbelt nog eens besproken en is het beheerjaar 2020 toegelicht. Dit waren nuttige bijeenkomsten waaruit ANOG ook weer zaken meeneemt voor verdere ontwikkeling van de pilot en maatregelen.
Op 14 maart hebben alle deelnemers zaaizaad ontvangen en kan er ingezaaid worden.
Bedrijfsplannen
Ook worden aankomende periode bedrijfsplannen gemaakt. Een bedrijfsplan is een omschrijving van het bedrijf, de huidige vergroening en het effect van de maatregelen op het bedrijf. ANOG gaat met 20 deelnemers in gesprek om deze plannen te schrijven.
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland