Met het opleveren van de eindrapportage van de GLB pilot Doelgericht ANLb zijn de resultaten gedeeld van de pilot die van 2021 tot en met 2024 uitgevoerd werd. ANOG was penvoerder en werkte samen met Natuurrijk Limburg en BoerenNatuur aan het ontwikkelen van handvatten voor een effectiever ANLb door versterking van de gebiedsmatige aanpak. Deze missie bleek geen glad geplaveide weg te zijn: eerder een landweg met de nodige hobbels. De start van het nieuwe GLB in 2023 en een nieuw kabinet met de bijbehorende koeswijzigingen zorgde voor de nodige onrust in de landbouw én bij beleidsmakers.
Toch is het projectteam tevreden met de uitkomsten en resultaten van de pilot. Er zijn ‘habitatscorekaarten’ (zie bijlage 1 en bijlage 2) ontwikkeld ter ondersteuning voor collectieven om te gebruiken bij de beheerplanning. Ook al zijn ze nog niet helemaal uitontwikkeld, collectieven kunnen er nu al hun voordeel mee doen. Ook zijn er, in goed overleg met overheden en RVO, de beleidsmatige routes verkend voor doorontwikkeling van het ANLb stelsel (zie bijlage 3) Met als doel: efficiëntere en waar kan minder (veld)controles door NVWA en RVO door controles te tillen naar het gebiedsniveau in plaats van het huidige perceelsniveau. De huidige werkwijze brengt namelijk hoge uitvoeringslasten met zich mee én gaat ten koste van inzet op ecologische effectiviteit.
Het projectteam van de pilot wil iedereen die betrokken is geweest bij de pilot hartelijk bedanken en wij hopen de pilot een startpunt zal blijken voor doorontwikkeling van het ANLb!