De kwartelkoning zul je niet zo snel zien of horen. Alleen de mannetjes zou je op een zomeravond in de schemer kunnen horen door hun luide, raspende roep. Helaas gaat het al jaren niet zo goed met de populatie kwartelkoningen. Met name door de vroege maaidata en verlies van leefgebied staan ze al decennialang op de Rode lijst van Nederlandse broedvogels. Naast de kruidenrijke hooilanden in beek- en rivierdalen, behoort ook Oost-Groningen tot de belangrijkste broedgebieden voor kwartelkoningen in Nederland. De vogel kiest het Oldambt uit om daar in het akkergebied te broeden. De reden voor deze keuze blijft een raadsel.
In 2003 heeft Sovon, de v ereniging van vogeltellers, onderzoek gedaan naar de bescherming van de Kwartelkoning in het Oldambt. Dit onderzoek, maar ook vele andere rapporten, zijn de basis geweest om met financiële ondersteuning van de provincie Groningen de Kwartelkoning te beschermen. Sinds 2019 werkt ANOG hiervoor nauw samen met Sovon. Samen met vele vrijwilligers kunnen we door dit project de kwartelkoning veel beter inventariseren. Wanneer er roepende mannetjes worden gehoord, wordt er een drone ingezet om ze te lokaliseren. Er kunnen dan beschermende maatregelen worden genomen. Zo hebben we samen met de betrokken akkerbouwers en Groenvoerderdrogerij Oldambt luzerne kunnen laten staan totdat de kwartelkoning daar niet meer aanwezig was.
Afgelopen jaar ging het gelukkig weer beter met het aantal waarnemingen in Oost-Groningen. En inmiddels heeft ANOG groen licht gekregen van de provincie Groningen om dit project met 2 jaar te verlengen.