Voor ANOG is het jaar omgevlogen. We dachten het allemaal voor elkaar te hebben: De bezetting op kantoor op orde, een nieuwe voorzitter in het verschiet en ook een jaar doorloop van het ANLB zat er aan te komen.
Het werd iets anders… Het GLB/ NSP raakte helemaal in de knoop en toen kwam het 7e actieprogramma stikstof er ook nog overheen. Ondertussen werd het maaibeheer van ANOG een landelijk pijnpunt tussen agrarisch natuurbeheer (ANOG/ BoerenNatuur/ Provincie Groningen) en RVO. Dit najaar kwamen daar nog het vertrek van onze manager en van onze voorzitter overheen.
Inmiddels zijn de contouren van het GLB/NSP bekend en komt er iets zicht op het ANLB. Ook voor het 7eactieprogramma lijkt het dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Ik ben er trots op dat wij projecten hebben gedaan die richting en uitdaging geven. Ook werden we -soms informeel- tot op hoog niveau gevraagd onze kennis en ervaring te delen.
Voor komend jaar zullen er met nog veel onduidelijkheid en onzekerheid, toch stappen moeten worden gezet om in 2023 met het nieuwe ANLB verder te kunnen, zonder een ‘kaalslag’ in het veld te krijgen. Kortom het wordt voor ANOG en voor onze leden een uitdaging om onze weg in het nieuwe GLB/ NSP en ANLB te vinden.
Als bestuur en medewerkers hebben we er de afgelopen maanden hard aan getrokken om het vertrek van de manager en voorzitter op te vangen. Op dit moment wordt er druk gewerkt om de vacature van de manager in te vullen en tegelijk de werving van een nieuwe voorzitter te starten.
De onzekerheid over veel dingen blijft, maar ik heb alle vertrouwen in ons team en onze positie dat we er het maximale voor onze leden en de akkerbiodiversiteit uit halen.
Ik wens u namens ANOG een groeizaam en bloeiend 2022 toe!
Tonny Doornbos
Vice voorzitter