Biodiversiteit, landschapskwaliteit en de agrarische sector. Deze drie onderwerpen staan centraal in de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw. In de Regiodeal zijn in acht deelgebieden verschillende pilots gestart. In plaats van een praktijk aanpak per bedrijf is in dit geval gekozen voor een aanpak per regio, rekening houdend met de grondslag, de waterhuishouding en het landschap.
Eén van deze pilots is de Midwolder Bouwten. In 2019 is de pilot gestart met een nulmeting. Hierbij zijn vogels en insecten geteld en bodemmonsters genomen.In 2019 is het project officieel van start gegaan. Toen heeft er een nulmeting plaatsgevonden van alle vogels en insecten en is er een bodemmonster genomen. Tijdens dit 6-jarige project wordt deze monitoring jaarlijks uitgevoerd.
De komende vijf jaar worden op een akkergebied van 60 hectare naast de Ennemaborg in Midwolda natuurinclusieve maatregelen genomen. Al deze maatregelen zijn gericht op een gezonde bodem en herstel van biodiversiteit. Het Groninger landschap stelt de grond beschikbaar om te onderzoeken hoe akkerbouw ontwikkeld kan worden met een rijke natuur waar boeren een goede boterham aan kunnen verdienen.
Midwolder Bouwten in beeld
Het project is nu ook voor iedereen in beeld gebracht. 4 filmpjes waarbij de onderwerpen toegelicht worden. Zo vertellen verschillende betrokkenen over het doel van het project, de ervaringen tot nu toe en de inzichten vanuit de praktijk. In het onderstaande filmpje verteld ANOG projectleider Marjon Schultinga over het doel en nut van akkerranden die aanwezig zijn bij de Midwolder Bouwten.
De andere drie filmpjes zijn te bekijken via de onderstaande link:
https://www.youtube.com/user/GroningerLandschap/videos
(foto: Reyer Boxem)