DAW-project ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen’
Gelukkig konden we ook dit seizoen, op gepaste afstand, het veld weer in! Naast de vier veldbijeenkomsten met de deelnemers aan het project, hadden we ook burgers en teeltadviseurs laten zien waar we met elkaar aan werken. En met succes!
Studiegroepen functionele agrobiodiversiteit
Voor dit onderdeel hadden we drie veldbijeenkomsten georganiseerd. Onder leiding van Sigrid Arends van Delphy bespraken we de onderwerpen: natuurlijke plaagbeheersing en ‘Integrated Pest Management’ (IPM).
Zowel voor als tijdens het seizoen kun je op verschillende manieren besparen op chemische plaagbeheersing. Dit is bijvoorbeeld mogelijk middels rassenkeuze, bouwplanrotatie, schadedrempels te monitoren, en middelenkeuze. Ter ondersteuning hiervan is de IPM Toolbox (www.ipm-toolbox) ontwikkeld. Aan de hand van de IPM Toolbox begeleidt Delphy de deelnemers dit jaar individueel. Door gesprekken te voeren en adviezen op maat te geven, lukt het nog beter de kennis om te zetten in de praktijk!
Sommige sloten in het landbouwgebied worden door ecologen van het waterschap ecologische pareltjes genoemd. De diversiteit in plantensoorten en macrofauna, zoals vissen, watertorren en rugzwemmers, is een maat voor de ecologische waarde van de sloot. Ecologisch beheer (een deel de winter over laten staan) kan een enorme boost zijn voor de biodiversiteit!
Met enthousiasme en toewijding lieten Eelke Schoppers en Paul Hendriks ons, vele voor ons, onbekende slootbewoners zien: de geelgerande watertor, rugzwemmers en bloedzuigertjes!
Studiegroep onkruidbeheersing
Aan de hand van de uitgevoerde monitoring door Louis Bolk Instituut en eigen ervaringen en proeven proberen we met deze groep de teelt van akkerranden verder te professionaliseren. We hebben meer- en eenjarige randen bekeken en een strategie voor bijvoorbeeld bijvoet bedacht.
De gedeelde ervaringen (i.s.m. Agrarische Natuur Drenthe) bundelen we samen en zullen we verder verspreiden.
Ook ‘burgers en buitenlui’ het veld in
In het kader van ‘Heel Groningen Gidst’, een initiatief van Natuur- en Milieufederatie Groningen, hebben we een mini-veldexcursie georganiseerd voor belangstellende burgers. En met succes! We hebben laten zien dat de mooie bloeiende akkerranden meerdere functies hebben. Daarnaast hebben we de mensen geïnformeerd over hoe de leden van ANOG werken aan verduurzaming van de gewasbescherming
Op het bedrijf van Pieter Dinkla hebben we een veldbijeenkomst bijgewoond met deelnemers van het project en een aantal teeltadviseurs. Iedereen heeft verteld wat er leeft. Maar we hebben ook gesproken over welke kansen we gezamenlijk zien. Conclusie: het is waardevol dit breder en gezamenlijk op te pakken. We gaan hier dan ook zeker een vervolg aan geven.