16 juni 2020 – Een nieuw project gaat van start. Aankomende twee jaar werkt ANOG samen met Agrarische Natuur Drenthe en de provincies Groningen en Drenthe aan het project ‘Innovatie biodiversiteit Veenkoloniën’.
Het verbeteren van de biodiversiteit in Nederland staat centraal binnen dit project. De akkerbouw sector in de Veenkoloniën kan hierin bijdragen. Enerzijds is biodiversiteitsherstel gunstig voor de akkerbouw. Voor zowel bodemkwaliteit als rendement. Anderzijds is biodiversiteitsherstel een maatschappelijke opgave. Die ook door de samenleving bekostigd mag/moet worden.
Niet alleen kilo’s maar ook biodiversiteit produceren. Om dit mogelijk te maken, moeten we met elkaar een aantal basisvoorwaarden leren kennen.
- Hoe is de stand van de biodiversiteit in de Veenkoloniën nu?
- Hoe kan je biodiversiteit op een relatief eenvoudige en reproduceerbare manier bepalen?
- Welke maatregelen in het teelt/bouwplan zijn het meest (kosteneffectief om de biodiversiteit te verhogen?
- Op welke manier bepaal je en waardeer je de resultaten en inspanningen op de individuele bedrijven?
Het is niet zo heel moeilijk nog veel meer vragen te bedenken. Een stap in de goede richting is als we op de voorgaande vragen een begin van een antwoord krijgen. Zo kan de biodiversiteitsmonitor akkerbouw met regionale gegevens opgebouwd worden.
De komende twee jaar gaan ANOG, Agrarisch Natuur Drenthe en provincies Groningen en Drenthe met elkaar aan de slag om de volgende projecten uit te voeren:
- Inventarisatie van de biodiversiteit in de Veenkoloniën
- Vogeltellingen en analyse
- Opstellen akkervogelmanifest om met zoveel mogelijk gebiedspartijen de krachten te bundelen om de boerenlandvogel weer onderdeel van het Veenkoloniale landschap te maken
- Wijken- en taludbeheer al of niet in combinatie met akkerranden
- Testen nieuwe groenbemesters op effecten op biodiversiteit en aaltjespopulatie
- Effect groenbemesters en bodembedekking op bodemkwaliteit
- Effect strokenteelt op de biodiversiteit
- Effect rustgewassen op de bodem en op de opbrengstpotentie van hoog salderende gewassen in het bouwplan
- Is beoordeling van individuele bedrijven op de prestaties op het gebied van biodiversiteit meetbaar op basis van al bestaande registraties? Kan dit een manier zijn om de biodiversiteitsmonitor Akkerbouw te voeden met Veenkoloniale input?
- Kan kringlooplandbouw de bodem verbeteren en daarmee biodiversiteit creëren?
We hopen met deze deelprojecten een aanzet te geven om werken aan de biodiversiteit een vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfsactiviteiten op de landbouwbedrijven in de Veenkoloniën te maken.