home projecten

Functionele Agrobiodiversiteit en Waterkwaliteit

Functionele Agrobiodiversiteit en Waterkwaliteit

In het ANOG-gebied hebben ongeveer 80 boeren vanaf 2011 t/m 2013  meegedaan aan het project “Bloeiend Bedrijf”.
Om te voorkomen dat de opgedane kennis verloren gaat, worden enkele akkerranden nabij sloten en gewassen voor driftreductie en geïntegreerde  plaagbeheersing aangelegd in Oost-Groningen in de jaren 2014 en 2015.
ANOG is nu in overleg met de provincie Groningen, Waterschap Hunze en Aa's over voortzetting van dit project in 2016 en 2017.

Functionele Agrobiodiversiteit 2011- 2013
Per deelnemer werd naast granen, bieten of aardappelen 1 hectare ingezaaid met bloemenzaad.  Deze randen werken als een magneet voor insecten zoals; zweef- en gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen, kevers, roofwantsen en spinnen. Deze natuurlijke vijanden bestrijden ziekten- en plaagverspreiders in het akkergewas.  Als de randen goed werken, hoeft er dus minder of niet met bepaalde insecticiden gewerkt te worden. Bovendien vormen de aangetrokken insecten op hun beurt een belangrijke voedselbron voor akkervogels, en vormen de bloemen een waardevolle nectarbron voor bestuivende insecten zoals de honingbij en hommels. Ondanks groot enthousiasme bij boeren, beleidsmedewerkers en burgers is de landelijke regeling eind 2013 gestopt.

FAB-randen en waterkwaliteit 2014 - 2015
Om te voorkomen dat de opgedane kennis verloren gaat, worden enkele akkerranden nabij sloten en gewassen voor driftreductie en geïntegreerde  plaagbeheersing aangelegd in Oost-Groningen. Het project is kleinschalig en wordt gefinancierd door  ANOG, Louis Bolk Instituut, Waterschap Hunze en Aa’s en de Rabobank. Gedurende het project  worden  politici, beleidsmakers, boeren en  burgers via bijeenkomsten geïnformeerd over het nut van bloeiende akkerranden.