In de digitale algemene ledenvergadering op 2 maart is Ingrid Jansen gekozen als voorzitter van ANOG. Ingrid Jansen, in het dagelijks leven directeur van Stimuland, is opgegroeid in West-Brabant. Ze woont op een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. In haar introductiefilmpje liet Ingrid zien dat ze met de ‘poten in de klei’ staat en gemotiveerd is om samen met de leden het agrarisch natuurbeheer in Oost-Groningen verder gestalte te geven.
Met de keuze voor Ingrid haalt ANOG een ervaren en gedreven bestuurder binnen met een breed netwerk in de landbouw. Naast Ingrid Jansen zijn ook Peter Roelfsema en Gert Sterenborg als bestuurslid aangetreden. Vanwege hun ervaring in de landbouw en bekendheid met het gebied zijn zij beide een goede aanvulling voor het bestuur. In de eerstvolgende nieuwsbrief stellen de nieuwe bestuursleden zich aan u voor.
Het aftreden van zowel voorzitter Jan Willem Kok en secretaris Henk Smith was een bijzonder moment in de ledenvergadering. Beide bestuursleden hebben een grote staat van dienst binnen ANOG. In een inspirerend filmpje hebben zij afscheid genomen en bedanken zij de leden voor de leuke en leerzame tijd.
De mannen zijn nog toegesproken door penningmeester Dirk Nigten. Hij bedankt hen voor hun inzet en reikte de glazen veldleeuwerik uit. Dit is een herkenbaar symbool voor het agrarisch natuurbeheer in Oost-Groningen.
Jan Willem en Henk blikken terug op hun jaren bij ANOG en kijken nog even vooruit
Kritisch, verkregen vertrouwen, het goede doen.
Een tijdje geleden zei iemand tegen mij: “Ik heb zoveel geleerd van mijn fouten. Ik denk erover nog een paar te maken.” Nu ik ben gevraagd een kort stukje te schrijven voor de nieuwsbrief, omdat ik na 14 jaar afscheid neem als bestuurder, denk ik hierover na. Volgens mij heb ik, heeft ANOG, in de afgelopen jaren geen grote fouten gemaakt. Wat heeft ANOG dan wel gedaan? Eigenlijk te veel om op te noemen. Het past niet in een kort stukje tekst.
In de basis heb ik mogen meewerken aan praktisch agrarisch natuurbeheer op het boerenerf met een normale marktconforme vergoeding. Er is gezorgd voor beleid. Misschien niet altijd het beste. Het is zeker beter dan het was geweest als we er geen nadruk op hadden gelegd. Dit is mogelijk gemaakt door kritische leden, het vertrouwen dat aan bestuurders is gegevens en een drive om het goede te doen.
Blijf dit doen! Wees bewust dat ANOG in Nederland, maar ook daarbuiten, wordt gezien als een voorbeeld van hoe agrarisch natuurbeheer moet worden uitgevoerd door zowel onze provincie als de mensen in Den Haag, maar ook in Brussel.
Via deze weg wil ik iedereen met wie ik door de jaren heen contact heb gehad, de leden, de medewerkers, de collega bestuurders en al die andere mensen van de provincie, de gemeentes, het waterschap, de onderzoeksinstellingen en de groene organisaties, bedanken voor de samenwerking. Het was fijn samenwerken en we komen elkaar zeker weer tegen!
Henk Smith
Alles wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit!
De afgelopen 10 jaar heb ik met plezier samen met jullie het pad van de agrarische natuur bewandeld. We zijn al een tijdje onderweg en hebben flinke vorderingen gemaakt voor de akkervogels en de insecten. Ons einddoel is nog lang niet bereikt. Het zal nog wel even duren voordat de biodiversiteit weer de goeie proporties en kwaliteit heeft. Het komt goed!
Ik hoop in de verre toekomst nog mee te maken, dat de Biodiversiteit weer redelijk tot goed is. Mijn droom is meer en meer natuurinclusief landbouwen (zie ANOG-rapportage ‘19) met goede saldo’s voor de oogsten van een breed Bouwplan. Ook met gewassen die grootschalig worden verwerkt in de humane voedselindustrie in onze provincie. Enkel de reststoffen gaan nog naar de veehouderijen of terug naar akkers. Er zijn meer reststoffen die goed behandeld (met veranderde wetgeving) terug kunnen naar de akkers als Bemesting (gebiedseigen mest of organische stof)!
Ik vond het samen onderweg zijn fijn. Jammer dat het is afgelopen! Ik ga verder met dezelfde doelen (en meer) voor ogen. Daarom kijk ik na deze tocht weer graag uit naar nieuwe paden met de Gebiedscoöperatie Zuid- en Oost-Groningen en Stuw om samen dichter bij het doel te komen: mooie Bedrijven met rijke Bodem en natuur- en landschapsinclusieve landbouw.
Ede Staal zong het al:
‘Ik heb ‘t hier bekeken, as ik dit zo heur.
Je zuiken ‘t mor oet, ja ik goa der vandeur.’
Bedankt. Het gaat jullie goed!
Jan Willem Kok