home
actueel
13-12-2016 Inzet van natuurlijke plaagbestrijding door boeren
13-12-2016 Inzet van natuurlijke plaagbestrijding door boeren
Het afgelopen jaar hebben 35 boeren bloeiende akkerranden ingezaaid naast granen, aardappelen of bieten. Door aanleg van deze akkerranden langs watervoerende sloten, en in combinatie met een landschapselement zoals een bosje, dienen deze randen meerdere doelen.
1. Stimuleren van natuurlijke plaagbestrijding in het aanpalende gewas
2. Buffer tussen watergang en gewas om drift te voorkomen
3. De combinatie met landschapselementen biedt wilde bijen een geschikt habitat
4. Overwinterende akkervogels hebben baat bij het graan en andere zaden in het mengsel.
Flink wat doelen, met voor één en dezelfde akkerrand dus! Op 13 december heeft er een evaluatie plaatsgevonden met de boeren. Zij gaven aan nog bewuster bezig te zijn met de inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Dankbaar werd gebruik gemaakt van de natuurlijke plaagbestrijding door sluipwespen, lieveheersbeestjes en zweefvliegen. Deze insecten bestrijden de luizen in het akkergewas.
Het mengsel was dit jaar nieuw: meer inheems, waardoor meer geschikt voor de wilde bij. Helaas is de rand niet overal even goed uit de verf gekomen; de onkruiddruk was soms wel erg hoog. Door hierover met elkaar in gesprek te zijn, proberen we de kennis onderling te vergroten.
Op deze bijeenkomst is ook aandacht besteed aan de wilde bij. Wist u bijvoorbeeld dat 80% van de wilde bijen in de grond nestelt? En dat zij hun nest in de bodem waterdicht afsluiten in het najaar? Ook landschapselementen spelen een belangrijke rol als het gaat om nestlocaties, en als ontmoetingsplaats, belangrijk dus voor de voortplanting. Door gefaseerd beheer aan het landschap uit te voeren, kunnen we de bijen al heel goed helpen. Ook de monitoring die dit jaar heeft plaatsgevonden, toont aan dat er meer bestuivers en plaagbestrijders aanwezig zijn in een akkerrand, dan in een reguliere perceelsrand. De financiers hebben ook voor 2017 weer toegezegd, dus gaan we komend jaar weer aan de slag!
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, Waterschap Hunze en Aa's en Rabobank Zuid en Oost Groningen.